Dat het schrappen van muzieklessen onverstandig is bewijst nieuw Amerikaans onderzoek.
Als mensen in hun jeugd een muzikale opleiding hebben gevolgd , functioneert hun brein beter bij zogenaamde uitvoerende taken. Zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Vooral het schakelen tussen verschillende taken, het oplossen van problemen en het snel verwerken van informatie gaat zowel volwassenen als kinderen beter af als hun brein muzikaal getraind is.
Waarschijnlijk hebben deze versterkte hersenfuncties een positieve invloed op hun prestaties in het onderwijs.
Getallen
De wetenschappers onderwierpen tientallen volwassenen en kinderen aan testen waarbij hun uitvoerende hersenfuncties werden gemeten.
Ze kregen bijvoorbeeld een rij getallen te zien, die ze snel in omgekeerde volgorde moesten oplezen. Ook moesten ze verschillende cijfers op een vel papier op een logische manier met elkaar verbinden en luisteroefeningen doen.
Voorhersenen
Ongeveer de helft van de proefpersonen had op jonge leeftijd minimaal twee jaar muziekles gevolgd. Op de meeste onderdelen scoorden zij aanzienlijk beter dan de andere deelnemers. Dit suggereert een verband tussen muzikale training en versterkte hersenfuncties.
Uit een MRI-scan bleek ook dat bepaalde gebieden in de voorhersenen van de muzikale proefpersonen bovengemiddeld veel activiteit vertoonden, vooral wanneer de deelnemers hun aandacht moesten verdelen tussen meerdere taken.
Scholen
“Aangezien de academische prestaties van mensen goed kunnen worden voorspeld aan de hand van dit soort uitvoerende hersenfuncties, hebben deze bevindingen volgens ons grote consequenties voor het onderwijs”, verklaart hoofdonderzoekster Nadine Gaab.
“Veel scholen schrappen hun muzieklessen en besteden steeds meer aandacht aan de voorbereidingen op proefwerken en examens. Ons onderzoek suggereert juist dat muzikale training kinderen goed voorbereidt op hun academische toekomst.”, aldus de onderzoekers.